Ontwenningsverschijnselen

Een gemiddelde roker zal er na het stoppen vrij zeker mee te maken krijgen: ontwenningsverschijnselen! Lees hier waarom dat zo is, welke verschijnselen zich vaak voordoen en wat er aan te doen is.

 

Nicotine in sigaretten zorgt voor afgifte van dopamine in de hersenen. De dopamine zorgt voor een gevoel van welbehagen. Wanneer we stoppen met roken ontstaat er een dopaminetekort dat zich uit in diverse verschijnselen waarvan de bekendste de hunkering is. Iedere stevige roker weet hoe heftig die hunkering kan zijn en hoe wanhopig je naar een sigaret kunt verlangen! De eerste paar weken domineren de lichamelijke factoren. Al is na circa 48 uur niet roken de nicotine uit het lichaam verdwenen, de hersenen blijven hun dopaminetekort gedurende weken op indringende wijze signaleren. Na de eerste weken ervaart de stopper nog steeds de hunkering naar een sigaret, maar de belangrijkste oorzaak is dan de geestelijke verslaving. De zin in roken is immers ook gekoppeld aan bepaalde omgevingsprikkels, en houdt pas op als er een proces van ontkoppeling heeft plaatsgevonden.

 

Naast de enorme trek in een sigaret, kunnen er zich nog allerlei andere ongemakken voordoen. Hier volgt een lijstje met de meest voorkomende:

Lichamelijk: slecht slapen, transpireren, toegenomen eetlust, snoepzucht en slechte stoelgang, maag en darmproblemen, gewichtstoename.

Geestelijk: concentratieproblemen, rusteloosheid, trillen, sombere stemmingen, agressief/kort lontje, emotionele buien, gespannen gevoel of angst, prikkelbaarheid, frustratie of boosheid.

 

Geen lijstje om blij mee te zijn. Gelukkig heeft niet iedere stopper alle verschijnselen, en gelukkig gaan ze ook voorbij, de meeste zijn verdwenen binnen 2 á 3 weken.

 

Wat is er aan te doen? Hier een aantal mogelijkheden:

  • Nicotinevervangers gebruiken: deze middelen zorgen ervoor dat er na het stoppen toch nog nicotine in het lichaam komt waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn. Nicotinevervangers bouwt men na een week of 8 af.

  • Lasertherapie zorgt ervoor dat er snel endorfines aangemaakt worden die het gemis aan dopamine opvangen. Hierdoor ervaren veel mensen geen of weinig ontwenninsgverschijnselen.

  • Uitzitten! U kunt cold turkey stoppen en de ontwenningsverschijnselen gewoon net zo lang verdragen tot ze verdwijnen. Sommige stoppers doorstaan op die manier een paar vervelende weken, anderen zeggen dat het best wel meevalt. Veel zal afhangen van uw motivatie. Heeft u het echt gehad met roken, dan is stoppen soms heel simpel!

  • Medicijnen vragen aan uw huisarts. Er zijn enkele middelen verkrijgbaar die er voor zorgen dat u minder zin heeft in roken en die ook de ontwenninsgverschijnselen verminderen. Champix is het meest bekende middel. Het werd speciaal op de markt gebracht als stoppen-met-roken middel. De medicijnen die gebruikt worden bij het stoppen met roken kunnen flinke bijwerkingen hebben! Gebruik ze alleen als laatste redmiddel!

 

Zij gingen u voor:
025033